PACKA LÄTT, MEN RÄTT
Regel nummer ett på paddelturen är att packa lätt – men att ändå vara rustad för växlande väder och ett och annat plurr.
Utöver det ni står och går i, är detta bra att packa med:
Packa smart och tätt
- Tänk efter vilket packutrymme som finns, det kan skilja en del. Exempelvis fungerar en kylväska i kanadensaren, men inte i kajaken.
- Packa i plastpåsar som kan knytas ihop ordentligt. Då ökar chansen att kläderna håller sig torra om ni välter.
- Vattentäta packpåsar kostar en slant, men kan vara en god investering. De består av vattentätt material och man försluter dem tätt genom att rulla ihop kortsidan, där öppningen finns, och sedan knäppa fast.
- För mobiltelefonen finns en vattentät mobilpåse med snöre som kan hängas om halsen, så att man har möjlighet att kalla på hjälp liggande i vattnet.
Mer läsning om säker paddling kan du göra hos Kanotguiden.
Kläder
Kläder efter väder är alltid en bra regel. Ta på kläder som gör det lätt att röra sig och som torkar snabbt efter regnskurar eller kapsejsningar. Man ska klä sig efter vattentemperaturen, inte lufttemperaturen.
- Badkläder kan vara ett bra alternativ till vanliga underkläder. Dels är det smidigt att bada, dels torkar de lättare än vanliga underkläder efter oavsiktliga dopp.
- På fötterna är det bäst med lätta gymnastikskor eller sandaler. De ska sitta fast ordentligt så de inte flyter iväg om man trillar i. Se också till att sulorna har bra fäste, för att inte halka i strandkanten. Undvik gummistövlar – de vattenfylls och blir som ett ankare om man trillar i.
- Kom ihåg flytvästen! Den ska vara bekväm och anpassad efter kroppsvikten.
Mat på färden
Tänk igenom matsäcken och packa mat så det räcker hela dagen. Låg blodsockernivå kan förstöra en trevlig tur. Ta hänsyn till det packutrymme som finns – en vanlig kylväska ryms i en kanadensare, men inte i en kajak.
Mat som är lätt att ta med på turen
- Matiga mackor och piroger
- Pastasallader och potatissallad
- Korv att grilla eller kokt korv på termos med bröd.
- Köttbullar och kallskuret kött, till exempel skinka och rostbiff
- Morotsstavar/gurkstavar/paprikabitar/cocktailtomater/kokta ägg
- Soppa – på påse eller i burk
Kanotgodis är ett måste. Det kan vara smågodis, nötter, torkad frukt eller små chokladbitar som är lättåtkomliga i en liten plastpåse i fickan. Undvik småförpackningar och kolapapper, som lätt flyger iväg, och låt barnen ta hand om en egen liten reserv.
Andra bra energikickar är:
- Smoothie
- Frukt (torkad eller färsk)
- Kakor/kex/skorpor
- Nötter och torkad frukt
Grilla säkert
Undersök i förväg om det finns någon lämplig och säker grillplats under turen – det är inte tillåtet att elda på klippor. Kolla också upp så det inte råder eldningsförbud i området.
En engångsgrill kan verka smidig, men har flera nackdelar. Dels är den en brandrisk i sig, eftersom den blir väldigt varm. Dessutom är en använd, sotig engångsgrill svår att packa ner och ta med tillbaka.
Packa rejält med vätska
Det är alltid viktigt att fylla på med vätska för att orka, särskilt varma sommardagar. Ta med varsin fylld vattenflaska och mer vatten för påfyllning – räkna inte med att hitta färskvatten på turen. En extra vattenreserv är att ta med varmvatten på termos och göra kaffe och varm choklad från pulver.
Minimera och ta med skräpet tillbaka
Kom ihåg att ta med tallrikar och bestick, om det behövs, och muggar. Undvik engångsmaterial, som är olämpligt för miljön och dessutom lätt blåser iväg. Det är lika enkelt att äta direkt ur en matlåda med vanlig gaffel eller spork och ha en mugg som kan användas flera gånger!
Kom ihåg att ta med allt skräp tillbaka – lämna varje plats som ni själva skulle vilja finna den.
Barn på paddeläventyr
Innan ni ger er ut är det bra att prata med barnen om hur paddling går till och om hur ni ska bete er i kanoten, att det är viktigt att alla sitter ner och behåller flytvästen på.
Välj tur efter erfarenhet och väder
Om alla är nybörjare bör ni välja en mycket kort tur. Det tar en stund att lära sig paddla, styra och bli samspelta. Första gången kan det räcka att paddla en timme fram och tillbaka längs med stranden vid kanotuthyrningen.
Försök om möjligt att välja en dag med någorlunda bra väder för er paddling, särskilt om inte heller de vuxna är vana paddlare. Det är stor skillnad på att paddla i medvind eller på en stilla sjö jämfört med att paddla mot både vågor och vind.
Sitt rätt i båten
Låt små barn sitta mellan eller framför er i kanoten så att ni hela tiden kan ha dem under uppsikt. En egen paddel, till exempel från en gummibåt, ökar deras uthållighet.
Äldre barn som faktiskt vill testa att paddla ska ha en riktig paddel så att de kan testa tekniken och lära sig. Ta gärna med en bogserlina om barnen gärna vill paddla själva så att de kan få lite draghjälp när det tar emot. Vissa uthyrare har speciella linor, fråga efter sådana. Det är viktigt att de löser ut vid problem, så därför behöver ni använda en sådan bogserlina.
Vägen är viktigare än målet
Gör det lätt för barnen att vara delaktiga under färden. Upptäck tillsammans och aktivera dem genom att prata om till exempel hur ni ska ta er förbi stenar. Testa tillsammans hur fort eller hur långsamt ni kan åka.
Spana tillsammans efter fåglar och andra djur i vattnet och runt omkring och låt vägen vara viktigare än målet. Ta gärna en liten omväg för att titta närmare på någonting spännande. Kanske kan barnen ha med sig håv i kanoten eller få testa att plocka en näckros när ni passerar.
Pausa ofta och ha kanotgodis inom räckhåll
Ta flera pauser och undersök även området på land. Fika, ät lunch, fiska eller bada.
Det går lika bra att leka olika lekar på paddelturen som i bilen. Om någon blir rastlös är detta ett mycket bra tips!
Sunt förnuft och sjövett
Att vistas i naturen är en fantastisk möjlighet och förmån, men också ett ansvar. Det handlar både om ansvar för själva naturen och miljön, men också att ta ansvar för den personliga säkerheten.
Välj tur med omsorg
Utgå från hur vana paddlare ni är, både vuxna och barn. Var inte dumdristiga eller övermodiga genom att ge er ut på svåra vatten eller genom att ha dålig utrustning eller alltför liten matsäck.
Minska riskerna
Se till att ha en bra karta över området och turen och fundera redan i förväg över säker färdväg om vädret plötsligt slår om.
Undvik att komma för långt från platser att stanna på och håll er hellre nära land och öar än långt ut på öppet vatten. Ge er aldrig rakt ut på öppet vatten med vinden i ryggen om ni inte känner vattnet väl och är erfarna paddlare.
Ha alltid flytväst på dig och första hjälpen-kit med dig.
Alkohol, droger och vattenliv hör inte ihop. Paddla aldrig påverkad av alkohol eller andra droger.
Rättigheter ger skyldigheter
Tack vare allemansrätten har vi alla tillgång till naturen och får vistas i skog och mark för att paddla vandra eller plocka bär. Men allemansrätten innebär också att ta ansvar för natur och djurliv och att visa hänsyn mot markägare och andra. Läs mer om Allemansrätten.
På paddelturen bör ni framför allt tänka på detta:
- Om ni behöver bära kanoten förbi någon passage, välj en lämplig väg. Var noga med att stänga efter er om ni måste öppna grindar för att passera en hage. Det är inte tillåtet att gå över någons tomt eller på fält med gröda.
- Kolla upp så att det inte råder eldningsförbud innan ni eldar, och elda aldrig på berghällar.
- Stör inte fåglar och andra djur i och nära vattnet – gå eller paddla inte för nära fågelbon.
- Använd aldrig vattnet som toalett – gå iland för att kissa, och gör det en bit från vattnet. Urin och avföring innehåller näringsämnen, fosfor och kväve, som bidrar till övergödning av hav och sjöar. Dessutom kan medicinrester påverka djur som lever i vattnet. Ta med en liten spade för att gräva en grop för bajs och papper så blir det trevligare för den som kommer efter dig.
PADDLA GENOM SVERIGE