VÄSTERHAVET: Grebbestad

(Bohuslän)

Med kanot bland kobbar och skär

I Bohusläns unika skärgård möter de kala granitklipporna Västerhavet. Här finns Sveriges saltaste vatten och landskapets signum är just vatten, fiske och båtliv i alla dess former. På vissa öar klättrar klassisk skärgårdsbebyggelse, medan andra öar erbjuder total avskildhet. Utbudet för paddlare är också stort. Erfarenhet, intresse och väderläge får styra valet mellan att stanna inomskärs, styra ut på öppet hav och allt däremellan.
Vattenlivs västerhavspaddling utgår från Grönemad utanför Grebbestad. Därifrån paddlar ni rakt ut i ett myller av öar och skär och kan bekanta er med Västerhavet. Första stopp är Gåsöarna, där ni kan se en mäktig, brant klippa mellan Gåsöhumpen och Norra Gåsö. För den som är badsugen och modig kan den tio meter höga klippan bli ett bra avstamp för ett dopp i det salta havet.

Övernatta och hyr havskajak

Kajakcentret Skärgårdsidyllen ligger i Grönemad och hyr ut havskajaker och Stand up paddleboards (SUP), däremot inga öppna kanoter. Skärgårdsidyllen har en medveten hållbarhetsprofil och erbjuder boende och havskajakkurser samt havskajaksturer (+ kurser & turer med SUP) samt en rad andra aktiviteter.

Vid Skärgårdsidyllen startar paddlingsturen och här får du tillgång till karta över området.

Lär dig mer om Västerhavet!

Västerhavet har tre delar: från söder till norr är det Öresund, Kattegatt och Skagerrak. Havet i Bohuslän heter alltså Skagerrak. Runt klippor, i badvikar och djupa fjordar finns Sveriges saltaste vatten, som kryllar av liv.

Att haven mår bra är viktigt för att vi ska må bra och kunna andas – hälften av syret vi andas kommer från alger i haven.

Haven är livsmiljöer för många fisk- och djurarter – en del av dem finns bara där vattnet är rejält salt, som i Skagerrak. Bohuslän är känt för sina skaldjur, och ett av dem är havskräftan, som mest är aktiv på natten.

På havets botten lever de spännande sjöstjärnorna. Många av dem har fem armar, en del har ännu flera. Ytterst på varje arm finns ett öga och på undersidan finns ett slags fötter, som den använder för att ta sig fram. Och bäst av allt: om en fisk biter av en arm, så kommer den växa ut igen!

Taretång kan växa sig tre meter hög och bilda hela undervattensskogar. Blåstång växer på klippor, stenar och större musselskal. På Västkusten kan arten dominera i bälten från vattenytan till ca 1,5 m djup.

Var rädd om tången för den är viktig både för människor och djur. I Sverige är det inte så vanligt att äta tång men alla svenska arter går faktiskt att äta och har olika smaker. Däremot blir tången ofta mat för de djur som lever i vattnet och de kan också gömma sig där för att slippa bli uppätna. Men tången är också en miljöhjälte. Den producerar syre och motverkar övergödning genom att ta upp näringsämnen ur vattnet.

Nedskräpning är ett mycket stort problem för världens hav – både sjöfåglar, fiskar och däggdjur skadas och dör till följd av skräp i havet.

Mikroplaster är små, små partiklar som finns i till exempel kläder och hygienprodukter. De följer med avlopps­vattnet men är för små för att fångas upp i reningsverket. Eftersom plast tar lång tid att bryta ner ökar mängden plast i haven hela tiden. Den hamnar också i fiskar och djur och så småningom får vi människor i oss den när vi äter av fisken. Vi kan hjälpa haven genom att tvätta mer sällan och använda bra hygienprodukter. Ta hjälp av märkningar som Svanen och Bra Miljöval när du handlar rengöringsmedel.

En annan av havets utmaningar är överfiske, att mer fisk tas ur haven än vad som hinner nybildas. 20 av Västerhavets fiskar är rödlistade vilket innebär att de är utrotningshotade. Torsk är en av de fiskar som fiskas alltför hårt på vissa håll. Håll utkik efter märkningen FSC och MSC i affären för att bidra till bättre förutsättningar för fisken.

PADDLA GENOM SVERIGE

UT PÅ ÄVENTYR!